La grip X, un mal perillós

Article publicat a l'edició catalana de Público, 21/10/10

Cal combatre amb urgència la infecció xenòfoba de Plataforma per Catalunya


David Karvala
Un dels impulsors del nou moviment, Unitat contra el feixisme i el racisme

Una greu malaltia s’estén per tot el continent. Si abans ens va preocupar la Grip A, ara és la Grip X: la xenofòbia. Suècia té 20 diputats de l’extrema dreta. A Holanda, el partit islamòfob de Geert Wilders té el vot decisiu al parlament. A França, el Front National de Le Pen porta molts anys difonent el seu missatge d’odi. Ara, el govern de Sarkozy, ansiós per aconseguir la seva part dels vots xenòfobs, du a terme una neteja ètnica contra els gitanos.

A Catalunya, últimament la símptoma més visible de la Grip X ha estat la vergonyosa imatge de dirigents del PP català ajupint-se per buscar vots al clavegueram racista. Esperem que aquesta vegada es quedin sols —al menys pel que fa a l’arc parlamentari— i que cap polític de les altres formacions torni a caure a la temptació xenòfoba.
I quina és la font de la infecció? No cal cercar gaire. Si Sarkozy competeix amb el racisme de Le Pen, al PP el preocupa el minijò vigatà, Josep Anglada. La seva Plataforma per Catalunya (PxC), versió bonsai del Front National, es presenta a les eleccions autonòmiques del 28-N. Hem de fer tot el possible perquè el transmissor de la Grip X no arribi al Parlament.

Per combatre la xenofòbia i el feixisme, i per defensar la convivència en una societat viva i diversa, s’ha format un nou moviment, Unitat contra el feixisme i el racisme: Aturem Plataforma per Catalunya. S’inspira en l’experiència de la Plataforma Aturem la Guerra, com un espai ampli i plural, on forces molt diverses de la societat catalana treballen plegades amb un objectiu compartit.

La seva creació ha provocat reaccions molt favorables, com demostren els centenars d’adhesions rebudes, tant a títol individual com d’entitats. S’hi han sumat, entre moltes altres, la FAVB, SOS Racisme, el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, organitzacions sindicals, entitats de comarques…

Però alguns temen que el moviment donarà publicitat a l’Anglada i PxC. El problema és que ja tenen barra lliure als diaris per difondre l’odi. Pitjor encara, i escandalosament, Anglada apareix contínuament com a tertulià a Canal Català. No és que PxC sigui tan important en si, del que es tracta és d’aturar la infecció en entrar al cos social de Catalunya. Amb uns quants regidors, PxC ja ha aconseguit que bastants polítics que haurien de saber millor copiessin les seves consignes racistes. Qui sap quins efectes nocius tindrien amb un diputat.

La bona notícia és que PxC té un taló d’Aquil•les. Com va dir l’Anglada mateix, davant d’una càmera oculta del Canal 9: “En aquests moments ni a Vic ni a Catalunya ens interessa relacionar-nos amb tot allò que sigui el franquisme… que jo porto al cor.” No vol que se sàpiga que és partidari del feixisme; ha de disfressar-se per guanyar vots. Per tant, una tasca clau d’Unitat contra el feixisme és desemmascarar PxC, i mostrar el que realment és.

Gent prou diversa ha votat a PxC i s’hi ha afiliat, per desencís amb els partits tradicionals, per por dels canvis als seus pobles i barris, perquè falten serveis socials i no saben on trobar una solució real al problema… Tret d’una minoria, no estan a favor del feixisme. Se’ls ha de demostrar què es PxC realment, i que no té res a oferir-los.

Al nucli del partit, hi ha nazis, falangistes, feixistes. El blog de PxC de L’Hospitalet enllaça directament a pàgines d’aquestes ideologies. En privat es vanten del nombre de convictes per crims racistes i feixistes que tenen a les seves files. Alguns antics dirigents de PxC ja han marxat en veure com n’estava d’impregnat de personatges d’extrema dreta.

Com diu l’Anglada: “Un cop s’aconsegueix el poder, és qüestió d’anar canviant coses… Jo, si fos president del govern, si fos al poder… la pena de mort al cap d’una hora”. Propostes d’aquest tipus —i en deixa anar moltes quan s’escalfa davant d’un micròfon— demostren que el seu projecte implica una ruptura completa amb la democràcia.

No es tracta d’un partit més, d’un discurs més, sinó d’una amenaça que cal aturar. I això subratlla el perill que altres polítics copiïn el seu discurs. No són només unes frases desagradables. Darrera de la Grip X hi ha grups autènticament feixistes. La qüestió, per al PP i per a totes les forces polítiques del país, és si estan disposats a veure com els feixistes tornen a pujar. La gent que impulsem Unitat contra el feixisme tenim clar que no ho estem.

http://unitatcontraelfeixisme.org

Comentarios

Entradas populares