Aquest dissabte, el Clot s’uneix contra els nazis

Article escrit per al Setmanari La Directa 

Algunes veïnes o veïns del Clot van canviar el nom del Metro a #ClotSenseNazis
Lluny de les càmeres de televisió, i gairebé igual de lluny de molts webs típicament associats amb l’antifeixisme, s’està coent al barri barceloní del Clot un impressionant moviment ciutadà contra l’extrema dreta.

El motiu? Un local nazi, ubicat al C/ Independència, 333, que s’amaga darrere del nom ‘Casal Tramuntana’. És una còpia a petita escala de Casa Pound, el moviment italià, declaradament feixista, que fa servir de mètodes —activitat al carrer, la condemna a l’especulació amb l’habitatge, centres socials…— normalment associats amb l’esquerra. Casa Pound Itàlia ja té una cinquantena de centres i uns cinc mil seguidors, un dels quals va cometre un doble assassinat racista a Florència, el desembre passat.
La orientació feixista del local és tan evident que els intents de negar-la per part dels seu impulsors són —com diu el manifest de la campanya contra el local— “un insult a la intel·ligència”. El més ridícul és que difonen aquestes negacions mitjançant pàgines webs plenes d’imatges nazis, fotos de Mussolini, etc.

De totes maneres, no han aconseguit enganyar el veïnat del Clot ni del districte de Sant Martí. El petit nucli al Clot d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme és ara un gran i plural moviment a favor del tancament del local nazi.

El seu manifest ha rebut suport molt divers, que va des de grups d’escoltes i esplais, passant per associacions veïnals i l’esquerra institucional, fins a l’esquerra radical i independentista. Aquest dissabte, 5 de maig, sortiran al carrer en una manifestació unitària que partirà de la Plaça del Mercat del Clot a les 11h.

Com la millor eina per expulsar els nazis, la campanya opta per la mobilització social àmplia i ciutadana. A les xarxes socials, hi ha unes poques veus a favor d’un antifeixisme “més radical”, amb cartells que destaquen punys i cares tapades.

Jo crec que, avui en dia, el model de l’antifeixisme on l’1% més d’esquerres s’enfrontava a l’1% més de dretes, ja no serveix. La mobilització que s’està donant al Clot i als barris propers és realment radical, i una bona mostra de l’antifeixisme del 99%.

Se suma a altres experiències recents; per exemple amb la massiva manifestació contra els atacs protagonitzats pel cap de llista de Plataforma per Catalunya a Vilanova l’any passat, o les concentracions unitàries contra l’agressió nazi a Manresa fa poques setmanes. També es dóna en altres parts d’Europa; han arribat al Clot missatges de solidaritat de moviments unitaris contra el feixisme de llocs tan llunyans com Londres o Zagreb, Croàcia.

Davant la crisi i els atacs que ens cauen a sobre, necessitem bones notícies. Aquesta mobilització unitària al Clot n’és una. Demostra que les persones som capaces de treballar plegades pel bé comú. Si ho podem fer contra l’amenaça nazi, ho podrem fer en altres àmbits.

Però això és una feina pendent. Abans, aquest dissabte, omplim els carrers amb una manifestació ciutadana i el crit unànime: no volem nazis, ni al Clot, ni a Barcelona ni enlloc!

Comentarios

Entradas populares